Bu noktalardan ilki banka mülakatlarıdır. Banka mülakatları, kariyer yaşamına geçiş evresindeki ilk adımdır. Doğru kurumun seçilmesi, doğru performans gösterilmesi, başarılı bir özgeçmişin hazırlanması, mülakat aşamasında karşılaşılabilecek durumlara yönelik önceden hazırlık yapılması, bu ilk adımı kolaylaştıracaktır.
Banka Mülakatları Neden Yapılır?
Banka mülakatlarında başarılı olmanın püf noktalarına değinmeden önce bankaların neden bu görüşmeleri gerçekleştirdiğini ve neye göre tercih yaptıklarını bilmek gerekir. Öncelikle her bankanın kendisine ait bir vizyon, misyon ve değerinin/kültürünün olduğu unutulmamalıdır.
Bankaların vizyon, misyon ve değerlerine yönelik personel tercihi yaptığı açıkça bilinmektedir. Örneğin, faizsiz bankacılık alanında çalışan bir banka katılım bankacılığı anlayışını benimsemiş bir personel ile çalışmaktan memnuniyet duyacaktır. Özel ve kamu sermayeli bankalarda ise toplum yararını benimseyen, bankacılık hayali ile yanıp tutuşan adaylar ön planda tutulacaktır.
Buradaki püf nokta bankanın amacını, ilerleyişini, geçmişini ve geleceğini benimseyebilmektir.
Her bankanın kendine ait özel olarak hazırladığı ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak gerçekleştirdiği banka iş görüşmeleri mevcuttur. Yine bu alanda örnek vermek gerekirse bir banka mülakat aşamasında panel mülakatı uygularken diğer banka 360 derece mülakat uygulaması yapabilmektedir. Bu nedenle adayların banka iş başvurusu yaptıktan sonra mülakat türleri hakkında bilgi edinmesi, bu türlere yönelik ön hazırlık oluşturması önemlidir.
Finansal kurumların ve bankaların neden mülakat yaptığına özet bir şekilde değinilecek olursa, “doğru personeli seçmek” denilebilir. Bankalar yetiştirebileceği, ömür boyu çalışabileceği kişiler ile iş birliği yapmak isterler. Kurum içerisinde yükselebilen, kurumu dış dünyada da başarılı bir şekilde tanıtan ve mesleği ile özel yaşamı arasında denge kurabilen personellerin yer aldığı bir banka, bu durumu girişim ve inovasyon ile birleştirdiğinde mutlaka başarılı olacaktır. Dolayısıyla bankalar kendi başarılarını dış dünyaya lanse edebilmek için banka mülakatları gerçekleştirmekte ve bunun için de doğru personeli seçme gereksinimi duymaktadır.
Peki bir banka mülakatından başarılı ile ayrılabilmek için ne yapmak gerekir?
Giyimine Önem Vermelisin
Bankacı olmak ve bankacılık kariyerinde yer almak istiyorsan “prezantabl personel” kavramını iyi öğrenmelisin. Her bankanın kurum içerisinde belirlediği bir kıyafet düzeni mevcuttur. Giyimine özen gösteren, şık duran ve bakımlı görünen personellerin banka mülakatlarında bir adım ön plana çıktığını bilmen gerekir.
Prezantabl personel demek, hem iç dünyası hem de dış görünümü ile tam anlamıyla bir uyum yakalayan, diksiyonuna, hal ve hareketlerine, jest ve mimiklerine, giyimine ve bakımına dikkat eden personel demektir. Bu kavrama uyum sağlamadığın takdirde banka mülakatından başarılı bir şekilde ayrılman da zordur.
Banka Mülakatları için İyi Bir Özgeçmişe Sahip Olmalısın
Adayların banka mülakatlarına davet edilmemesinin en büyük nedenleri arasında doğru ve kaliteli bir özgeçmiş hazırlamamaları yatmaktadır. İyi bir özgeçmişe sahip değilsen, özgeçmişini nasıl iyi bir hale getireceğini bilmen gerekir. İyi bir özgeçmiş, sade ve akıcı bir dile sahip olan, düzenli ve tam anlamıyla seni yansıtan, bilgilerin eksik olmadığı ve doğru bir şekilde hazırlanmış özgeçmiş demektir. Özgeçmişini hazırlarken bankanın kurum değerlerine, kültürüne, vizyon ve misyonuna dikkat etmen gerekir. Bu noktalara dikkat ederek hazırlanan özgeçmiş, diğer adayların arasından ön plana çıkmanı sağlar.
https://www.nurkanaydogan.com.tr/yeni-mezunlar-icin-ozgecmis-fikirleri/
Bankalardaki İnsan Kaynakları Yetkilileri için özgeçmiş içerisinde “ön yazı” bulundurulması da önemlidir. Ön yazı içerisine kendin ve kurumun hakkında geçmiş ve gelecekteki hedeflerini anlatan bir yazı koyman, İK yetkilisinin dikkatini çekecektir. Banka mülakatı içerisinde de mutlaka bu durum hakkında tarafına soru yöneltilecektir.
Jest ve Mimikleri İhmal Etmemelisin
Bankalar dışa dönük personeller ile çalışmaktan büyük bir keyif duyarlar. Bunun sebebi sürekli olarak yapılan finansal işlemlerin insan ve para ile ilgili olmasıdır. Bankacılık sektörü sürekli olarak risk ve stres içeren bir ortamı kapsamaktadır. Bu ortam içerisindeyken güler yüzlü olmak, etkili iletişim becerilerini kullanabilmek, ikna kabiliyeti yüksek olmak, gerektiğinde jest ve mimikleri ile de müşteriyi memnun edebilecek personeller aranmaktadır.
Bu nedenle banla mülakatı sırasında güler yüzünü mutlaka korumalı, jest ve mimiklerini kullanarak da tarafına sorulan sorulara cevap vermelisin. Bu bir tek banka iş görüşmeleri için geçerli de değildir. Hayatın boyunca gideceğin tüm iş görüşmelerinde beden dilini (jest ve mimiklerini) kullanarak iletişim kurarsan, akılda kalıcı bir hale gelirsin.
Çünkü iletişimde beden dili yüzde 80’lik bir bölümü kapsarken sözlü iletişim ise yüzde 20’lik bir bölümü kapsamaktadır. İnsanlar sarf ettikleri sözlerle değil, yaptıkları hareketler ile anılır.
Soru Sormalısın
Bir tek İnsan Kaynakları Yetkilisinin soru sormasını beklememelisin. Banka mülakatları içerisinde yapılan en büyük hata, sadece İK yetkilisi tarafından sorulan sorulara cevap vermektir. Oysa mülakat içerisinde sorabileceğin sorular bulunmaktadır. Örneğin;
- Benden duyduğunuz beklentiler nelerdir?
- Kurum içerisinde takım çalışması mevcut mudur?
- Bankacılık sektöründe hangi noktada olduğunuzu düşünüyorsunuz?
- Bu pozisyonda daha önce yer alan personel neden işinden ayrıldı?
- Neden bu pozisyon için alım yapıyorsunuz?
Bu sorular başvuru yaptığınız iş pozisyonu için hevesli, istekli ve meraklı olduğunuzu gösteren sorulardır. İkili iletişim halinde olduğunuzu unutmamalı ve bir tek karşı taraftan yönlendirme beklememelisiniz. Mülakatta başarılı olmanın püf noktası, iş görüşmesini kontrol etmeniz ve yönlendirmenizdir. Bu içinizdeki lider ruhunu da göstermenizi sağlayacaktır.
Banka Mülakatları için Mutlaka Araştırma Yapmalısın
İş görüşmesine davet ediliyorsan, başvuru yaptığın banka ile ilgili olarak ön araştırma yapmayı ihmal etmemelisin. Yaptığın ön araştırma içerisinde bankanın kilometre taşlarını bilmesin. Bugüne kadar aldığı ödülleri, elde ettiği başarıları, başarısızlıkları, bankanın üst yönetim kadrosunda bulunan isimleri, bankaya ait kurum kültürü ve çalışma prensiplerini öğrenmelisin. Tüm bunları öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapabilir ya da daha net bilgiler edinmek için o kurumda çalışan bir bankacı ile sohbet edebilirsin. Yaptığın ön araştırma, mülakat içerisinde karşına da gelebilir. Bazı İK yetkilileri personellere “Hakkımızda ne biliyorsun?” sorusunu da sormaktadır. Bu soruya verilen cevap mülakattan elenmene neden olabilir. Önceden hazırlık yapmak daima iyidir.
Yabancı Dil Bilgini Kanıtlamalısın
Başvuru yapan adayların mülakattan geri döndürülmesinin en büyük nedenlerinden biri de yabancı dil bilgisi hakkında özgeçmişleri içerisinde yalan söylemeleridir. Eğer İngilizce dil bilginiz çok iyi değil fakat ortalama düzeydeyse, bunu açık bir dille belirtmelisiniz. Sahip olmadığınız bir yeteneği ya da beceriyi sahipmiş gibi gösterirseniz, sonucunda mutlaka başarısız olursunuz. İK yetkilisi mutlaka dil bilginizi, becerinizi ya da yeteneğinizi mülakat esnasında ölçmek ister. Burada yalan söylediğiniz anlaşılırsa direkt olarak elenirsiniz. Üstelik bir banka mülakatından elenen kişi, diğer bankalar tarafından da olumsuz bir gözle bakılmaktadır.
Yabancı dil bilgini kanıtlamak istiyorsan bu bilgini kanıtlayacak belgelerini CV içerisine koyabilir ya da İK yetkilisi tarafından bu alanda sorulan bir soruya sahip olduğun ikinci, üçüncü (veyahut dördüncü…) dil ile cevap verebilirsin.
Bu şekilde davranman hem kendine hem de sahip olduğun beceriye güvendiğini gösterecektir. Her banka kendine güvenen bir personel ile çalışmak ister, unutmamalısın.