Finans Sektöründe Kariyer Yapmak – Finansal Kariyer

Finans Sektöründe Kariyer Yapmak

Finansal Kariyer – Söz konusu finans olduğunda insanlar yalnızca sayısal zekanın bu sektör içerisinde kullanılabildiğini, sayısal zekası kuvvetli olmayan kişilerin bu alanda yer alamayacağını düşünmektedir. Oysa bu tamamen yanlış bir algıdır! Çünkü söz konusu finans olduğunda bu sektöre tarih, psikoloji, sosyoloji, felsefe vb. gibi sosyal alanlar da dahil olmaktadır.

Finans daima geniş bir alanı kapsar. Önemli olan bu geniş alan içerisinde hangi rotayı izleyeceğini bilmek, yani hangi alanda kariyer yapacağına karar vermektir.

Finansal kariyer yapmak isteyen bir kişi hayatını 3 yönde geliştirebilir:

  • Borsa ve Bankacılık
  • Muhasebe
  • Finansal kontrolör (Uzman – Danışman)

Üç farklı yön içerisinde kim olduğunuzu ya da ne olmak istediğinizi bulmak tamamen size bağlıdır. Finans sektörünün ciddi ve riskli bir sektör olduğunu unutmamak gerekir. Stres, endişe ve kaygılar daima hayatınızın bir parçası olacaktır. Eğer gerçekten bu sektöre sempati ya da ilgi duymuyorsanız, sektör içerisinde mutlu, huzurlu ve sürdürülebilir bir kariyer elde etmeniz imkansızdır.

Finans Sektörü ve Gelişimler

Finansal kariyer yapmak isteyen kişilerden biriyseniz, sektörü daima takipte kalmalısınız. Bunun nedeni teknolojinin finans sektörü üzerinde büyük bir etkisinin bulunmasıdır. Bu etkiyi göz ardı etmek, Finans – kariyer yaşamınızı ve planınızı da göz ardı etmek demektir. “Sürdürülebilir eğitim” ya da diğer ismi ile “yaşam boyu öğrenme” metodu bu sektörün bir parçasıdır. Eğer bu parçayı hayatınıza taşıyamayacağınızı düşünüyorsanız, kariyer yolunuzu farklı bir alana yönlendirmenizde fayda vardır.

Teknoloji ile birlikte gelişen finans sektöründe yer edinebilmek için dijital kanalları aktif bir şekilde kullanmak, fin-Tech gibi finansal teknolojiler alanında bilgi, beceri ve deneyim sahibi olmak önemlidir. Geçmişte büyük defterlerle ve elle kaydedilen muhasebe kayıtlarının günümüzde Netsis ya da bilgisayarlı muhasebe uygulamaları ile kayıt altına alınması en basit örneklerden biridir.

Zaman içerisinde finans sektörü teknoloji ile birlikte gelişmeye devam edecektir. Bunun nedeni de inovasyona ve girişimciliğe açık olmasıdır.

Bu gelişmeleri takip etmek aynı zamanda kariyer yolunuzu belirlerken de önemlidir. Gelişen teknoloji, farklı iş olanaklarının yaratılmasına neden olmuştur. Farklı iş alanlarını görmek ve kendinize en uygun olan kariyer yaşamını tercih etmek için sektör içerisindeki gelişmeleri takip etmek önemlidir.

Finansal Kariyer Yapmanın Artıları

Finansal kariyer yapmanın en büyük artısı, kişinin daima kendisini geliştirmek zorunda kalmasıdır. Hem kişisel gelişim hem de eğitim açısından bireyin devamlı olarak kendisine yenilikler katması gerekir. Bu yenilikler bir tek sayısal alana dahil değildir.

Sektör sabırlı, güler yüzlü, iletişimi kuvvetli, anlayışlı, proaktif, verimli, motivasyonu yüksek insanları sevmektedir. Bu özelliklere sahip olunabilmesi için de kişisel gelişim alanına yönelmek şarttır. Dolayısıyla finans sektörü içerisinde yer alan bireylerin kendilerine gerek eğitim gerek kişisel gelişim alanında yaşamlarına değer katacak olan bilgileri edinmesi gerekir. Diğer avantajları listelemek gerekir ise:

  • Sürekli olarak piyasa, borsa, uluslararası ekonomi ve finans takibi yapıldığı için uluslararası alandaki yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olunur.
  • İşinizi yaparken keyif alırsınız. Çünkü sizi her gün bir yenilik bekler. Bu nedenle finans sektörü oldukça eğlencelidir.
  • Kişisel gelişim alanına yönelmenizi sağladığı için içsel olarak huzuru yakalamanızı sağlar.
  • Farklı alanlarda kendinizi geliştirmenize yardımcı olur. Örneğin istatistiki verileri incelemek için finansal analiz raporlama becerisi kazanırken, finansal okur yazarlık becerisine de ulaşırsınız.
  • Profesyonel çalışma ortamı bulunabilmektedir.
  • Sektör içerisinde görevde yükselme, itibar ve statü kazanma fırsatı bulunmaktadır.
  • Bireyler kurumlar tarafından verilen eğitimlere katılarak kendilerine yeni iş imkanları oluşturabilmektedir.
  • Sektörün sürekli olarak yenilenmesi, yaşam boyu öğrenmeyi beraberinde getirmektedir.
  • Sürekli olarak aynı pozisyonda çalışma zorunluluğu yoktur. Kazanılan yetkinlik, yetenek ve beceriler pozisyon değişikliklerine olanak tanımaktadır.
  • İş ortamı oldukça eğlencelidir. Çünkü teknolojik faaliyetler sayesinde çalışma alanları daha konforlu ve kaliteli bir hale getirilmektedir. Üstelik bu faaliyetler sektörün yenilenmesini ve çeşitlenmesini sağlar. Dolayısıyla hep bir değişim söz konusudur. Bu da monoton bir kariyer yaşamını önlemektedir.
  • Global bir sektör olduğu için yurt içerisinde ve yurt dışında iş olanakları değerlendirilebilmektedir.
  • Uluslararası kurumlarda çalışmak, kişinin kendisine uluslararası alanda bir kariyer yaşamı sunması demektir.

Finansal Kariyer Yapmanın Dezavantajları

Finans alanında kariyer yapmanın dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sürekli olarak risk içerisinde olmak sinir, stres, kaygı ve endişe duygularının oluşmasına neden olur. Bu nedenle psikolojik sorunlar ve rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.
  • Yaşam boyu öğrenme metodu bulunduğu için sürekli olarak çaba sarf etmek, yüksek performans göstermek şarttır. Fakat bu fiziksel ve zihinsel yorgunluk yaratabilir.
  • Sürekli olarak bir baskı mevcuttur. Söz konusu olan sektörde para en önemli unsur olduğu için parasal alanda yapılan işlemler stres ve baskı oluşturur. Bu da ruhsal alanda bireyi kötü etkiler.

Finans Geleceğin Mesleği mi?

Evet! Finans kesinlikle geleceğin mesleğidir. Finansal kariyer yapmak istiyorsanız, teknoloji ile birlikte gelişen bir sektörü tercih etmek, kariyer gelişiminizde geleceğe yatırım yapmak demektir. Eğer kendinizi teknoloji ile birlikte geliştirebilirseniz ve yenilikçi, girişimci ve inovatif olabilirseniz, yaşamınız boyunca bu alanda çalışabilirsiniz. Özellikle finans alanında banka iş ilanları ve banka sınavları ilginizi çekebilir.

Bununla birlikte yeni iş imkanlarının ve alanlarının da sektörde bulunduğunu, her yıl yeni bir iş alanının oluştuğunu göz ardı etmemek gerekir. Tüm bu nedenler doğrultusunda finans geleceğin mesleklerinden biridir.

Bu alanı tercih etmek isteyen kişiler, kariyer planı hazırlarken geleceğe yönelik yaşamlarını planlamak ve bu planı sürekli olarak güncellemek zorundadır.

Finansal Kariyer Yapmak İçin Gereken Özellikler

Finansal alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin yetkinlik, yetenek, özellik ve becerilerine özverili yaklaşması, gerek mesleki gerek teknik ve gerekse de kişisel alandaki becerilerini geliştirmesi, bunu da iş hayatına yansıtması önemlidir.

Kişiler bu yetkinlik, özellik ve yetenekleri bilerek hareket ettiğinde ve kendisini de bu yönde geliştirdiğinde, sektör içerisinde daha başarılı bir kariyer yaşamı geçirebilmektedir.

Gerek mülakatlarda gerekse de işe alım süreçlerinde özgeçmiş bilgileri doldurulurken, sahip olunan yetkinlikler, özellikler, yetenekler ve beceriler İK yetkilileri tarafından önemsenmektedir. Her ne kadar iş deneyimi bulunmasa bile bireyin sahip olduğu bu değerler, işe alımlarda etkili olmaktadır. Çünkü her zaman için deneyimden önce bilgi gelmektedir. Bir alanda bilgi sahibi olmak, en az deneyim kadar önemlidir.

Dolayısıyla, finansal alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin yetkinlik, yetenek, özellik ve becerilerine özverili yaklaşması, gerek mesleki gerek teknik ve gerekse de kişisel alandaki becerilerini geliştirmesi, bunu da iş hayatına yansıtması önemlidir.

İş hayatına yansıtılamayan becerilerin hiçbir anlamı yoktur.

Üstelik kullanılmayan ya da kullanılamayan beceriler, özellikle finans sektörü içerisinde kişinin problemler ile uğraşmasına, iş hayatındaki motivasyonunu ve performansını düşürmesine neden olacaktır.

Finansal Kariyer Yapmak

Finans sektörü denildiğinde akıllara ilk olarak Bankacılık geliyor olsa da sektör oldukça geniş bir alana yayılmış ve içerisinde pek çok meslek grubunu barındırmış durumdadır.

Sektör içerisinde meslek seçeneği yoğun olması, iş olanaklarının her yıl artış göstermesi ve yaşam boyu kariyer yapma fırsatının bulunması, gençleri tetiklemekte ve bu alana yönelmelerini sağlamaktadır.

Finans alanında kariyer yapmak isteyen gençler, matematiksel ve sosyal beceriler karma bir şekilde kullanılmalıdır. Çünkü sektörün matematik yönü ağır geliyor gibi gözükse de finansal riskler, tehditler ve işlemler söz konusu olduğu için analitik ve stratejik düşünmeye de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, sosyal beceriler de sektör içerisinde önem kazanmaktadır.

Örneğin, finans uzmanı olan bir kişi, finansal alandaki mesleki ve teknik becerilerini geliştirmelidir. Fakat mesleki pozisyonu gereği, sabırlı, anlayışlı, güler yüzlü ve lider ruhlu olması da gereklidir. Paranın içerisinde bulunduğu her sektör risk ve baskı ortamı yaratır. Sabırlı olmamak, yanlış kararlar alınmasına neden olabilir. Ki bu yanlış kararlar finans uzmanı olan bir kişi için oldukça tehlikelidir. Bir tek kendi iş yaşamını değil, himayesi altında bulunduğu kurum, kuruluş ya da işletmeyi de top altına atmaktadır.

Hangi Özelliklere Sahip Olunmalı?

Bir insanın sahip olduğu özellikler, diğer insanlardan onu ayıran niteliklerdir. Bu nitelikler gerek dış görünüş gerek jest ve mimikler gerekse de sahip olunan karakter ve kişilik özelliklerini içerisinde barındırmaktadır.

” Yani bir kişinin sahip olduğu özellikler hakkında bahsedilmek istendiğinde, bir kitabı kapağına göre yorumlamamak gerekir. “

Finansal alanda kariyer yapan bir bireyin her zaman için dış görünümüne önem vermesi gerekir. Bu dış görünüm, çalışılan kuruma bağlı olarak farklılık gösterse de “prezantabl personel” kavramına uyum sağlanmalıdır. Her zaman için temiz ve bakımlı görünmek, ofis şıklığı içerisinde olmak, abartılı giyimden uzak durmak ve gerekli etkinliklerde titiz ve özenli olmak gerekir.

Sabırlı ve anlayışlı olmak da sektörün bir parçasıdır. Parasal işlemlerden kaynaklı olarak risk ve baskı ortamının yoğun olması, sabırlı olmayı beraberinde getirir. Finans sektörü içerisinde sürekli olarak insanlar ile yoğun bir iletişim de söz konusudur. Bu nedenle anlayışlı olmak, konuşmaktan çok dinlemek sektörün altın kurallarından biridir.

Girişimci ruha sahip ve lider olmak da sahip olunması gereken özelliklerdendir. Yönetilen değil, yöneten taraf olmalısınız. Özellikle parayı nasıl yönettiğiniz ya da yönetmek istediğiniz bu alanda önem kazanır. Bununla birlikte zaman ve dikkat yönetimi de gerekir. Zamanı ve parayı yönetebilmek, aranılan ilk özellikler arasında yer almaktadır.

Finansal Kariyer İçin Sahip Olunması Gereken Beceriler

Finansal kariyer için sahip olunması gereken beceriler de bulunmaktadır. Bu becerileri 9 maddede toplamak mümkündür:

  1. İletişim becerileri
  2. Niceliksel beceriler
  3. Teknolojik beceriler
  4. Analitik beceriler
  5. Proaktif beceriler
  6. Yönetim becerileri
  7. Finansal beceriler
  8. Yenilikçi beceriler
  9. Kişilerarası beceriler

İletişim Becerileri

Etkili iletişim becerilerine sahip olmak finans alanında başarılı bir kariyer elde etmek için oldukça önemlidir. Sahip olunan bilgileri aktarabilmek, insanlar arasında lider konumda olabilmek için gerekli becerilerdendir. Şirket içerisindeki diğer çalışanlar, üst düzey yöneticiler ve müşteriler ile kurulan etkili iletişim, daima ön planda olmanızı sağlar.

Niceliksel Beceriler

Finans sektöründeki personellerin, verileri yönetebilmesi, sayısal kanıtlara ulaşabilmesi, grafikleri yorumlayabilmesi önemlidir. Nicel verileri değerlendirmek için planlama becerisine de sahip olmak gerekir. Sektör içerisindeki bütçe kontrolleri, bilançolar, gelir – gider tabloları ve diğer tüm finansal raporlar, matematik alanında başarılı olmayı gerektirir.

Teknolojik Beceriler

Teknolojinin ilk olarak etkilediği sektörlerden biri finanstır. Değişen dünya düzenine bu sektör sürekli olarak uyum sağlamak zorundadır. Dolayısıyla teknolojik gelişmeleri takip etmek ve yaşam boyu öğrenmek sektörün esaslarındandır. Finansal kariyer yapmak isteyen bir kişinin teknolojiden geri kalması, başarısız olmasını beraberinde getirir. Günümüzde tüm finansal işlemlerin dijital ortama taşındığı ve gelecekte daha büyük teknolojilerin bizleri beklediği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Analitik Beceriler

Şirket, kurum, kuruluş ya da bireysel çalışma alanları içerisinde sizden ne beklendiğini ve ne bekleneceğini görmek için analitik becerilere sahip olmanız gerekir. Profesyonel bir kariyer yaşamında, farklı bakış açılarına sahip olunması önemlidir. Özellikle finansal kariyer düşünen kişiler için yapı taşlarından biri analitik düşünme yapısına sahip olmaktır. Bunu “Leb demeden leblebiyi anlamak” gibi düşünmek gerekir. Sektör içerisindeki farklı ve önemli bilgileri toplamak, bu verileri kaydetmek, raporlamak, bulunulan iş alanı içerisinde kullanmak, yeni teknikler ve stratejiler oluşturmak analitik düşünme yapısı ile gerçekleşmektedir.

Proaktif Beceriler

Proaktif olmak, yani çok yönlü olmak, başarılı bir finans kariyeri için gereklidir. Çünkü bu zamanı yönetebilmek ile de ilgilidir. Belli standartları yakalamak, belli bir düzen oluşturmak, motivasyonu ve performansı arttırmak, hızlı kararlar alabilmek ve uygulamak proaktif beceriler için gereklidir. Aynı zamanda rekabet ortamı oluşturmak açısından da çok yönlü olmak gerekir. Esnek çalışma modeli içerisinde farklı departmanlarda bulunmak, şirketin gerektiği zaman gereken ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir.

Yönetim Becerileri

Finansal kariyer demek, yönetmek ve yönetilmek demektir. Bir plan oluşturmak elbette önemlidir fakat bundan da önemlisi oluşturulan planı yönetmektir. Bu nedenle her finansal meslek grubuna sahip olan kişi, yönetim becerilerini ön planda tutmalıdır. Şirket içerisindeki rolünüzü anlamak, görev dağılımını gerçekleştirmek veyahut çalışma prensibinizi belirlemek için bile yönetim becerilerini kullanmanız gerekir. Ortak bir hedef, değer, vizyon ve misyon için aynı çatı altında toplandığınızı unutmamalısınız.

Finansal Beceriler

Bunu mesleki ve teknik beceriler olarak da söylemek doğru olacaktır. Kariyer yaşamınız boyunca çok farklı alanlarda çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Edineceğiniz tüm deneyimler, finansal becerilerinize etki edecektir. Bulunduğunuz pozisyon ve çalıştığınız kurum/kuruluş fark etmeksizin aktif bir finans personeli olmanız gerekir. Bu alanda yorumlama, analiz etme, raporlama ve görebilme becerilerinizi kullanmalısınız. Ancak ve ancak, finansal becerilerini üst düzeyde kullanabilen kişiler finans kariyerlerini bir üst konuma taşıyabilmektedir.

Yenilikçi Beceriler

Yenilikçi beceriler, teknolojik beceriler ile yakın bir ilişki içerisindedir. Birey her zaman için yeniliklere açık olmalı ve yenilikçi olmalıdır. Düşünce biçimlerini güncellemeli, değişen dünya düzeni içerisinde iş modelleri geliştirmelidir. Yeni fikirler üretmek, yeni taktikler ve stratejiler geliştirmek için yaratıcı olmak gerekir. Yaratıcılık ve yenilikçilik bu nedenle sektör içerisinde sahip olunması gereken beceriler arasında yer almaktadır. Yani, inovatif olunmalıdır.

Kişilerarası Beceriler

Finansal kariyer yapmak isteyen kişilerin, insanlar üzerinde bıraktığı etkilerinin iyi olması gerekir. Grup ve bireysel çalışma fark etmeksizin, farklılıklara saygı duyulması ve kişilerarası iletişime dikkat edilmesi şarttır. Diğer insanlar ile kurulan iletişim, yapılan işi direkt olarak etkilemektedir. Network ağınızı genişletirken kişilerarası iletişiminize, diksiyonunuza, empati yeteneğinize dikkat etmeniz gerekir.

“Empati yeteneğinden yoksun olan birinin, finansal kariyer yapması mümkün değildir.”

Finans Sektöründe Uluslararası Alanda Çalışmak

Finans sektörü, kariyer ilerletmek için oldukça elverişli bir iş alanıdır. Ancak bu alanda ilerlemek için öncelikle bir eğitim almanız gerekmektedir. Sektörde genellikle lisans mezunları tercih edilmektedir. Finans alanında uzmanlaşmak istiyorsanız ekonomi, maliye, iktisat, bankacılık ve finans, muhasebe, uluslararası finans gibi bölümlerden mezun olmalısınız. Finans sektörünün global bir nitelik taşıması nedeniyle yabancı dil bilmek ilerlemeyi kolaylaştırmaktadır.

Finans sektörünün global nitelik taşıması, uluslararası faaliyet gösteren firmaların bu alanda yer almasını sağlamaktadır. Bu firmalar, çalışanlarına yurt dışı kariyer imkanı da sunmaktadır. Farklı kültürleri tanımak isteyen kişiler için yurt dışına açılan bir kapı olarak finans sektörü görülebilmektedir. Pek çok genç, yurt dışında çalışabilmek için bu sektörü tercih edebilmektedir.

Uluslararası alanda finansal bir kariyer yapmak isteyen kişi, öncelikle yabancı diline önem vermelidir. Sektör adeta dünya üzerine açılan bir kapı gibidir. Bu kapıyı açmanın yolu da kendi ana diliniz gibi başka bir dili konuşabilmek, yazabilmek ve anlaşabilmektir. Finans sektöründe öne çıkan yabancı dilleri sıralamak gerekirse; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Arapça, Portekizce, Rusça ve Japonca olacaktır. Bu dillerden herhangi birini ya da birden fazlasını bilmek, uluslararası alanda kariyer yapılmasına olanak tanımaktadır.

Finans Sektörünün Geleceği

Finans sektörünün temelleri yüzyıllar öncesinde atılmıştır. Uzun yıllar boyunca gelişen bu sektör, zamanla sistemleşmiş ve köklü kurumlara ev sahipliği yapmıştır. Bankaların kurulmaya başlaması ve borsaların ortaya çıkışı finans sektörünün kurumsal temellerinin atıldığı adımlardır. Bu süreçten sonra sektör hızla gelişmiş, teknolojik yeniliklerden de faydalanarak ilerleme kaydetmiştir. Finansal teknolojiler (kısaca fintech) gibi yeni iş alanlarının doğmasıyla finans sektörü genişlemeye devam etmektedir. Kurumsal niteliği, global yapısı, bünyesindeki meslek çeşitliliği nedeniyle oluşan geniş organizasyon yapısı günümüzde finans sektörünün hızla büyümesini ve gelişmesin sağlamaktadır.

Fintech ve benzeri yeni iş alanlarının sektöre dahil olması da gelecekte finans sektörünün daha çok büyüyüp güçleneceğini göstermektedir.

Finans Kariyeri Yapmak İsteyenlere 5 Altın Öneri

Hangi meslek grubu tercih edilirse edilsin, finans sektöründe yer almanın altın kuralı, “oyunu kurallarına göre oynamak” olarak bilinmektedir.

Finans kariyeri yapmak isteyen kişilerin hem mesleki hem de kişisel beceriler alanında kendisini geliştirmesi gerekir. Finans sektörü strese ve baskıya dayalı bir ortamdır. Mesleki ve kişisel alanda kendini geliştirmek haricinde de bazı püf noktaları bilmek ve bu noktalar doğrultusunda kariyer alanında ilerlenmelidir.

Herkes finans kariyeri yapacak kadar güçlü bir kişiliğe, yeteneğe ve beceriye sahip değildir. Sektörün direk olarak para ile ilişkili olması ve parasal anlamda yönetime ve planlamaya dayanması, yoğun bir baskı ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Pek çok finans çalışanı, sektör içerisindeki zorluğu, baskıyı ve stresi kaldıramamaktadır. Bu stresi, zorluğu ve baskıyı kaldırabilmek, ne olursa olsun her zaman alternatif bir çözüm yolu oluşturabilmek önemlidir.

Sektör, pek çok iş alanına hizmet verebilmektedir. Bankacılar, sigortacılar, finansal danışmanlar, borsacılar, piyasa tahmincileri ya da ekonomistler vb. pek çok meslek grubu bu sektör içerisinde yer almaktadır. Hangi meslek grubu tercih edilirse edilsin, finans sektöründe yer almanın altın kuralı, “oyunu kurallarına göre oynamak” olarak bilinmektedir. Peki bu kurallar nelerdir?

1. Özgüven Finans Kariyeri İçin Önemli

Oyunu kurallarına göre oynamak istiyorsanız öncelikle özgüven sahibi olmanız gerekir. Sektör, özgüven eksikliği yaşayan kişiler için uygun değildir. Kendine güvenen, bir karar alırken ve planlama ile yönetim yaparken kendisine inanan kişiler için uygundur. Sektör içerisinde saygınlık ve itibar önemli iki kavramdır. Bu kavramlara sahip olabilmek için kişinin kendisine değer vermesi ve özgüven duyması gerekir. Kendinden ya da aldığı kararlardan şüphe duyan biri, finans sektörü içerisinde risk almaya da korkacaktır.

2. Ev ve İş Hayatı Karıştırılmamalı

Finans çalışanlarının yaşamış olduğu en büyük problemlerden biri ev ve iş yaşamının karıştırılmasıdır. Bu durum aslında tüm sektörler için geçerlidir. Ev ve iş hayatının birbirine karıştırılması, bir dengede tutulması hem iş hayatını hem de ev yaşamını dengesiz hale getirecektir. Bu da beraberinde motivasyon düşüklüğü, performans eksikliği ve verimsiz bir çalışma hayatına neden olacaktır. Sektör içerisinde daima yüksek motivasyona sahip olmak, yüksek performans göstermek, etkili, etkin ve verimli bir çalışma anlayışına sahip olmak önemlidir. Ofisten içeriye girerken ev hayatında yaşanan problemler, ev içerisine girerken de ofisteki problemler kapının arkasında bırakılmalıdır. Her profesyonel çalışan bu kuralı uygulamalıdır. Aksi halde başarılı olmak imkansızdır.

3. Strese ve Riske Hazır Olunmalı

Napolyon ne kadar “Para, para, para!” demiş ise finans kariyeri yapan ve bu sektöre dahil olan kişiler de o kadar “Stres, risk, stres!” demiştir. Finans sektörü daima risklidir çünkü dinamik ve değişken bir yapıya sahiptir. Bu dinamik yapı içerisinde risklere ve değişime karşı daima hazırlıklı olunması gerekir. Çünkü sektör hem uluslararası olay ve durumlardan hem de siyasi ve politik ilişkilerden etkilenmektedir. Uluslararası alanda yaşanan bir problem ilk önce ulusların para birimini ve piyasalarını etkiler. Dolayısıyla dinamik yapı içerisinde daima alternatif, stratejik çözüm yolları bulundurmak gerekir.

4. Finans Kariyeri İçin Yaşam Boyu Öğrenme

Oyunu kuralına göre oynayacaksanız, kuralların değişeceğini de bilmeniz gerekir. Az önce de belirtmiş olduğum gibi finans, dinamik bir yapıdır. Bu dinamik yapıya uyum sağlamak için mutlak suret ile “yaşam boyu öğrenme” metodunun geliştirilmesi gerekir. Bu öğrenme metoduna sahip olmak için teknoloji, piyasa, siyaset, politika ve gündem takibinin yapılması şarttır. Sektör içerisindeki değişimlere hazır olmak ve bu değişimlere hızlı bir şekilde uyum sağlamak gerekir. Uyum sağlayamayan, değişime hazır olmayan kişiler sektörde kalıcı değil, geçici olmaktadır.

5. Destekleyici Bir Plan Hazırlanmalı

Finans kariyeri yapıyorsanız öncelikle kendinizi, ardından işinizi ve son olarak da yaşamınızı destekleyici planlarınız mutlaka olmalıdır. Daima haftalık, günlük ve aylık planlar oluşturmalısınız. Her gün yeni bir hedef belirlemeli, bu hedefleri gerçekleştirmelisiniz. Küçük bir kum tanesi, zaman içerisinde inci olmaktadır. Bir inci gibi parlamak, değerli olmak için küçük düşünmeli, küçük adımlar atmalı ve sonunda da büyük bir başarı elde etmelisiniz. Unutmamalısınız ki taşı yerinden oynatan ufak bir dalgadır. Hazırladığınız planlara bağlı kalmalı, zaman içerisinde bu planları geliştirmeli ve değiştirmelisiniz. En önemlisi de planları hazırlarken hem maddi hem de manevi olarak düşünmenizdir. Finansal planlar hazırlamayı ihmal etmemelisiniz.

Finansal Kariyer Planlama ve Süreci

Finansal anlamda kariyerini planlamak isteyen kişilerin öncelikle “kariyer planı” hazırlaması gereklidir.

Finansal kariyer planlama ve süreci, gelecek yaşamınız ile geçmiş konumunuz ve şu an ki durumunuz hakkında bilgilenmenizi sağlayan yöntemlerden biridir. Finans sektörü içerisinde bulunan her bireyin mutlaka kariyerini planlaması ve süreç içerisindeki durumunu takip etmesi gereklidir. Çünkü günümüz iş koşulları hızlı bir şekilde değişmekte ve güncellenmektedir.

Hızlı bir şekilde değişen iş yaşamına, teknolojiye, teknoloji ile birlikte gelen girişim ve inovasyonlara yönelik bir meslek ve sektör içerisinde yer almak günden güne daha da zor bir hale gelmektedir. Dolayısıyla belli bir hedef ve plan içerisinde bulunmak, şu anınızı ve geleceğinizi belirlemenizde önemli rol oynamaktadır.

Finansal anlamda kariyerini planlamak isteyen kişilerin öncelikle “kariyer planı” hazırlaması gereklidir. Bu plan, finans sektörü içerisinde kendinize dair 3 basit soruyu sormanız ve cevaplamanız dahilinde oluşturulmalıdır. Bu sorular şu şekilde yer alır:

  1. 6 ay sonra kendimi nerede görüyorum?
  2. 1 yıl sonra kendimi nerede görüyorum?
  3. 5 yıl sonra kendimi nerede görüyorum?

Bulunduğunuz sektör fark etmeksizin hazırladığınız kariyer planları 5 yıllık bir süreci kapsamalıdır. Çünkü insan yaşamındaki köklü değişiklikler ve değişimler 6 ay, 1 yıl ve 5 yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Ek olarak kişisel ve iş yaşamınız dahilinde bu değişiklikler karşısında hazırlıklı olmanız için de kariyer planı yapmanız gerekir. Böylelikle hayatınızda neye ihtiyacınız olduğunu bulmanız kolaylaşır.

Finansal Kariyer Planlama Nedir?

Finansal kariyer planlama, finans sektörü içerisinde yer alan kişiler tarafından hazırlanan kariyer planları demektir. Bu planlama yaşamınız içerisinde kim olduğunuzu, neleri yapmaktan zevk aldığınızı, bilgi ve becerilerinizi, başarılı olduğunuz alanları bilmenizi sağlar. Kendi alanınız içerisindeki bilgi ve becerileriniz dahilinde neler yapabileceğinizi görmenize yardımcı olur.

Finans alanında kariyer planı oluşturmak isteyen kişilerin takip etmesi gereken 5 adım vardır;

  1. Genel bakış
  2. Finans sektöründeki alanı belirleme
  3. Pazarlama alanı
  4. SWOT Analizi
  5. Konumlandırma ve harekete geçme

Genel Bakış: Genel bakış, etkili bir finansal kariyer planlama sürecinin ilk aşamasıdır. Bu aşamada ulaşmak istediğiniz hedefleri belirlemeniz gerekir. Nereye, ne şekilde, ne zaman ulaşacaksınız? Her hedefiniz için bir başlangıç ve bitiş tarihi olmalıdır. Aksi halde oluşturduğunuz planın hiçbir anlamı kalmaz.

Finans Sektöründeki Alanı Belirleme: Finans sektörü oldukça kapsamlı bir sektördür. Bu sektör içerisinde nereye yönelmek istediğinize karar vermelisiniz. Bir şirkette mi çalışmak istiyorsunuz yoksa bir finans şirketi mi kurmak istiyorsunuz? Bu alanda sektör içerisinde yer alan kişilerle konuşmanızda da fayda olacaktır.

Pazarlama Alanı: Size uygun alanı belirledikten sonra kendinizi pazarlamanız gerekir. Bilgi, beceri ve deneyimleriniz doğrultusunda sektör içerisinde size rekabet şansı yaratacak bir plan oluşturmalısınız. Kafanızdaki yol haritası her ne ise kendinizi de bu yönde geliştirmeye, yaşam boyu öğrenme metodu ile ilerlemeye odaklamalısınız.

SWOT Analizi: Kişisel SWOT analizi yapmak, güçlü taraflarınızı görmek için bir fırsattır. Lakin siz bu analizi zayıf ve güçsüz yönlerinizi görmek için kullanmalısınız. Finans sektörünün aşırı stresli, baskılı ve endişe yaratan bir ortam olduğunu unutmamalısınız. Eğer bir şeyler başarmak istiyorsanız önceliğiniz zayıf ve güçsüz yönleriniz olmalıdır.

Konumlandırma ve Harekete Geçme: Finansal kariyer planlama ve süreciniz içerisinde kendinize daima sormanız gereken iki adet soru vardır. Birincisi “Şu an ki konumumdan memnun muyum?” ve ikincisi “Memnunsam, nasıl daha iyi olabilirim? / Memnun değilsem bunu nasıl değiştirebilirim?” şeklindedir. Hedeflerinizi konumlandırmak ve harekete geçirmek tamamen size bağlıdır.

Kariyer Planlama Aşamasında Dikkat Edilecekler

Finansal kariyer planlama ve sürecinde insanların yaptığı en sık hataları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kısa ve uzun dönemli maddi ihtiyaçları belirlemeden hedefleri gerçekleştirmeye çalışmak.
  2. Güvenli bir maddi altyapı oluşturmamak.
  3. Çabuk ve geçici çözümler almak. (Kariyer planınızdaki çözüm yolları basit, etkili ve sürdürülebilir olmalıdır.)
  4. Tatmin edici ve prestijli bir kariyer seçmemek.
  5. Sabırlı olmamak, aceleci davranmak ve bu nedenle sürekli olarak yanlış kararlar almak.
  6. Kişisel anlamda tatmin sağlamak için kendini tanımadan hareket etmek ve ne istediğini bilmeyen kararlar almak.
  7. Kariyer planının bir gelişim süreci olduğunu unutmak ve çevreden gelen yardımları kabul etmemek.
  8. Başarıyı kendinde değil, dış dünyada aramak.
  9. Kendi doğrularınız yerine ailenizin ve arkadaşlarınızın doğrularını uygulamak. Bunun sonucunda da sorumluluk almaktan kaçınmak, pişmanlık duymak ve hatalarını kabul etmemek.
  10. Para kazanmanın tek yolunun şu an yaptığınız işten ibaret olduğunu düşünmek. Gelişime, girişime ve yeniliklere açık olmamak.

Diğer Makaleler

Halkbank Mülakat Soruları ve Başarı Taktikleri 2024

Halkbank, Türkiye’nin köklü bankalarından biri olarak her yıl geniş bir işe alım süreci düzenliyor. Halkbank iş başvurusu yaptıktan sonra karşılaşacağınız ilk adım, genellikle banka tarafından düzenlenen yazılı sınavdır. Bu sınavdan başarıyla geçtiğinizde, sıra Halkbank mülakat Daha Fazla Oku