Banka Genel Yetenek Testi
Banka sınavları genel kültür – genel yetenek olarak iki bölümden oluşur.
Bu iki bölümün sınav soruları da ayrı bir dikkat gerektirir.
Sayısal soruları basit işlemlerle, sosyal alanda soruları okuma, anlama ve farklı bakış açısıyla, kültürel ve finansal soruları da değişen dünyanın önemli gelişmelerini takip ederek çözebilirsiniz. Zeka ve görsel içerikli sorulan soruları da bol bol pratik yaparak çözebilirsiniz.
Sınavlar genellikle 4-5 şıklı test sorularından oluşur. Eğer bulabiliyorsanız testine gireceğiniz bankanın bir önceki sorulan sorularınıda mutlaka incelemenizde fayda vardır.
Bankaların Genel Yetenek Sınavları
Banka sınavlarının ilk aşaması olan genel kültür ve genel yetenek sınavlarının, genel yetenek kısmında;
- Dikkat kullanımı
- Görsel hafıza kullanımı
- Zeka kullanımı
- Algıda seçicilik
- Odaklanma
- Farklılıkları görebilme
kriterlerine önem verilir. Sorulan sorular bu kıstaslara uygun bir şekilde hazırlanır. Genel yetenek sınavlarına hazırlanırken bol bol pratik yapmalısınız aksi takdirde sorular üzerinde düşünürken vakit kaybı yaşayabilir, çözüm yolu ararken zorlanabilirsiniz.
Genel yetenek sınavı, sözel ve sayısal mantık, şekil yeteneği, görsel mantık, Türkçe ve Matematik sorularından oluşur.
Banka Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerine / Sınavlarına Hazırlanma İpuçları
- Banka sınavlarına girmeden önce herhangi bir bankada staj yapmak, işin nasıl işlediğini ve bilgi toplamak için oldukça önemlidir. Banka sınavlarına başvurduğunuz CV’de bu bilginin yer alıyor olması sizi bir adım öne taşır.
- Bankadan bankaya değişim gösteren sınavlar ve testler için, sınavına girecek olduğunuz bankayı araştırın. Bazı bankalar sınavları test yaparken bazı bankalar yazılı veya karma bir sınav türü kullanabilir.
- Sınavlara hazırlanırken, aslında ilk yapmanız gereken şey gireceğiniz sınavlar hakkında tüm bilgileri toplamak olmalıdır. Banka sınavları için hazırlanmış olan rehberi dikkatlice okuyun. Gözden kaçıracağınız küçük bir bilgi tüm çalışmalarınızın boşa gitmesine sebep olabilir. Öncelikle sınav içeriğinin hangi konular olduğunu öğrenin.
- Günlük olarak ekonomi ve finans hareketlerini takip etmek bilgilerinizi güncel tutmak için oldukça önemlidir. Günlük çıkarılan gazete ve dergilerden, dünya ve Türkiye ile ilgili finans yazılarına göz atın. Banka sınavlarının birçoğunda bu güncel haberlerinde içerisinde olduğu sorular gelir. Yalnızca sınavlarda değil mülakatlarda da güncel konularla ilgili birçok soru sorulur.
- Kendinizi ve çalışmanızı hep güncel tutun. Güncel ve içerik olarak yeterli, her yıl güncellenen konu anlatımlı kitaplardan çalışmanız gerekir. Güncel konu anlatım kitaplarını kullanırken, geçmiş yılların çıkmış sorularını çözmeyi unutmayın.
- Gireceğiniz sınavlarda baraj uygulamasının yapılıp yapılmayacağına, personel alımlarında bölgesel kontenjanların sayısı ve bu gibi benzer konulara dikkat edin. Baraj uygulaması önemli bir detaydır. Belirlenen sayıda net çıkarılamazsa, sınav sonucu yüksek bile olsa başarısız sayılırsınız.
- Mutlaka kendinize çalışma planı belirleyin. Düzenli ve verimli çalışma planı sınavlarda başarılı olmanıza yardımcı olur.
Banka Genel Yetenek Testi Örnekleri
Bu tür testler, genellikle problem çözme, mantıksal düşünme ve matematiksel yeteneklerinizi ölçmek için tasarlanır. Umarım bu örnekler size yardımcı olur! |
Banka Envanter Testi
Banka envanter testi diğer bir ismi ile “Kişilik Envanter Testi” olarak bilinmektedir.
Bu testler, iş görüşmesine katılan ve başvuru yapan adayların, karakter ve kişilik analizlerini tespit etmek, temel yeteneklerini ve yetkinliklerini ortaya çıkarmak, becerilerini öğrenmek ve başvuru yapılan iş pozisyonuna dair adayın uyumlu olup olmadığını tespit etmek amacıyla uygulanmaktadır.
İş görüşmesi sürecini gerçekleştirecek olan banka İK yetkilisinin sürecini hızlandırmakta, şirketlerin zaman ve maliyetten tasarruf yapmasını sağlamakta ve başvuru yapan adayların hangi pozisyonda daha başarılı olacağını tespit etme konusunda başarılı bir kariyer haritası oluşturmaktadır.
Kişilik envanter testi içerisinde adaylara yönelik çeşitli sorular sorulmaktadır. Bu sorular mesleki ve kişisel gelişim alanına değinen sorulardır. Sınav içerisinde verilen cevaplarda “doğru” ya da “yanlış” herhangi bir seçenek yoktur. Bu sorular temel olarak zihin yapısını ve psikolojiyi hedefleyen sorulardır. Dolayısıyla, doğru ya da yanlış cevap verilmesi imkansızdır.
Duygusal kişiliğiniz, sosyal yaşamınız, iş yaşamındaki bakış açınız, kendinizi motive etme şekliniz, iş yaşamındaki kişilik tipiniz ve karakteriniz, liderlik özellikleriniz, iş hayatında pozitif bir birey olup olmadığınız gibi konularda bankanın bilgi sahibi olması hedeflenmektedir. Vereceğiniz cevaplar doğrultusunda yalnızca kişilik ve karakter özelliklerinizin sonucu ortaya çıkacaktır.
Banka Envanter Testleri Ne Zaman Kullanılır?
Banka envanter ya da banka kişilik testleri olarak adlandırılan bu testler, iş görüşmesi aşamasında ya da terfi yapmak isteyen adayların kurum içi sınavlarında, performans değerlendirme sırasında kullanılmaktadır. Kullanım amaçlarını listelemek gerekirse liste şu şekilde yer alacaktır:
- Başvuru yapan personelin yakından tanınmasını sağlamak
- Bireyin hangi pozisyonda değerlendirilirse daha başarılı olacağını tespit etmek
- Şirket ve birey arasındaki uyumluluk derecesini ortaya çıkarmak
- Envanter testi sonucunda adaya yöneltilecek mülakat sorularının tespit edilmesini sağlamak
- Yetenek yönetimi süreci içerisinde banka İK yetkilisinin, adayı değerlendirmeye tabi tutmasını sağlamak
- Çalışan personele yönelik en uygun kariyer haritasının oluşturulmasını sağlamak
- Banka içi hizmetlerde hangi geliştirmelere gidilmesi gerektiğini tespit etmek
- Personellerin eksik yönlerini tespit etmek ve bu yönleri geliştirmek adına eğitim ihtiyaçlarını belirlemek
- Takım çalışması oluşturulurken, takım içerisindeki çatışmaları azaltmak adına aynı karakter ve kişilik özelliklerin sahip olan bireylerden bir takım oluşturulmasını sağlamak
Banka Envanter Testleri Neden Uygulanır?
Banka envanter testleri genel olarak işe alım yapılacak personeli daha yakından tanımak amacıyla uygulanmaktadır. Lakin bu amaç dışında da kullanım sebepleri de bulunmaktadır.
Başvuru yapan personeller içerisinde kimi zaman uygun pozisyona iş başvurusu yapmayan adaylar bulunmaktadır. Eğer bir personel Servis Yetkilisi bölümünde başarılı olacak ve Operasyon Yetkilisi olarak başvuru yapıyorsa, bu adayın tespitini kolaylaştırmakta, adayın hangi birimde istihdam edilmesi gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.
Özellikle yeni mezun olan adaylar, hangi birimden kariyer yaşamına başlaması gerektiğini bilemez ve bu durum sonucunda da kendisiyle uyumlu olmayan pozisyona iş başvurusu yapabilmektedir. Hatalı başvuru yapan adayların kişilik testleri uygulanarak tespit edilmesi, ihtiyaç duyulan birimde başarılı olup olamayacağını anlamak için oldukça etkilidir. Aday, başvuru yaptığı pozisyon için uygun olmasa bile diğer ihtiyaç duyulan birimlerde istihdam edilebilmektedir.
Bu testler, bankanın kurum kültürünü de ön plana çıkarmaktadır. Banka içerisindeki işleyişin düzenli ve dengeli olabilmesi için işe alım yapılacak olan adayların kurum içerisindeki kültürü kavraması ve anlaması gerekir. Deneyiminiz, iş tecrübeniz, mesleki ve teknik bilginiz, becerileriniz ya da yetenekleriniz fazla olsa da kurum kültürünü kendinize aşılamadığınız takdirde hem işe alım durumunuz riske girer hem de banka çalışanıysanız terfi almanız zorlaşır. Bankalar, kurum kültürünü benimseyemeyen personellerle de çalışmak istemez. İK yetkililerin görevi de bu kişileri tespit etmektir. Bu kişileri tespit etmenin en kolay yolu da banka envanter testi uygulaması olacaktır.
Banka içerisindeki hangi pozisyonda olursanız olun (ya da ilk defa bankacılık sektöründe yer alacak bir personel olun) tarafınıza mutlaka envanter testi uygulanmaktadır. Bu aynı zamanda banka içerisindeki örgütün başarısını, performansını, verimliliğini ve motivasyonunu da ölçmeye yaramaktadır. Genel Müdür iseniz “liderlik” özellikleriniz bu test yoluyla ölçülebilir. Satış biriminde yer alan personel iseniz, performansınızın ay bazlı olarak durumu gözlenebilir ve hedeflere ulaşma konusunda geliştirdiğiniz stratejiler tespit edilebilir.
Banka Envanter Testleri Nasıl Cevaplanmalı?
Banka envanter testleri nasıl cevaplanır konusunda da adaylar çoğu zaman şüpheli ve stresli olmaktadır. Bu test sonucunda herhangi bir şekilde işinizi kaybetme durumunuz söz konusu değildir. Kimi şirketler her ay düzenli olarak envanter testi uygulayabilmektedir. Genel olarak yılda 2 kere uygulanması öngörülmektedir. Türkiye’deki bankalar ise bu testi yılda 1 kez düzenlemekte ve “Performans Değerlendirme Sistemi” adı altında gerçekleştirmektedir.
Envanter testlerine katılım sağlayan adayların ya da personellerin tüm sorulara dürüst bir şekilde cevap vermesi gerekir. Kendinizi nasıl görüyor, hissediyor ya da anlıyorsanız, sorulara vereceğiniz cevaplarda bu şekilde olmalıdır. Örneğin banka içi hizmetlerin yeterli olmadığını düşünüyorsanız, sırf “işten atılma korkusu” yaşadığınız için “Yeterli” şeklinde cevaplamamalısınız! Dürüst olmak, önceliğiniz olmalıdır.
Sorulara vereceğiniz cevaplar sonucunda terfi almaz, statünüz düşmez, maaşınız azaltılmaz ya da işinizi kaybetmezsiniz. Bu testler tamamen, duygusal kişiliğinizi, becerilerinizi, yetenek ve yetkinliklerinizi, performans ve verimliliğinizi ölçmek amacıyla uygulanmaktadır. Lakin kariyer aşamalarında terfi alabilme konusunda da etkileri yok demek yanlıştır. Sürekli olarak beklenen performansın bir üst seviyesinde performans gösteren adaylar, terfi alma konusunda daha avantajlı olabilmektedir.
Testler aynı zamanda çalıştığınız iş pozisyonunda mutlu ve huzurlu olup olmadığınızı, uzun vade içerisinde bu pozisyonda çalışıp kendinizi geliştirip geliştiremeyeceğinizi de ortaya çıkarmaktadır. Sorulara yönelik yanıltıcı cevaplar vermeniz, direkt olarak fark edilecektir. Çünkü bu test içerisinde çapraz sorular bulunmakta ve testler iç geçerlilik içermektedir. Vereceğiniz cevaplarda dürüst olup olmadığınız bu nedenle hemen anlaşılmaktadır. Eğer dürüst olmadığınız anlaşılırsa, iş görüşmesi sürecindeyken elenmenize, çalışma hayatındayken terfi alamamanıza sebep olabilmektedir.