Bankacılık Sektörü İçin Özgeçmiş Hazırlama

Bankacılık Sektörü İçin Özgeçmiş Hazırlama

Bankacılık Sektörü İçin Özgeçmiş Hazırlama – Nasıl ki iyi bir takım elbisenin kişiye özel olarak hazırlanması gerekiyorsa, iyi bir özgeçmiş de sahip olmak istediğiniz işe uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.

Bankacılık alanında hazırlanması gereken özgeçmiş ile diğer sektörler için hazırlanan özgeçmiş, aynı yapıya sahiptir. Fakat, bu sektörde olmak isteyen kişinin, becerilerini gruplandırması ve vurgulaması gerekir.

Bankacılık meslek gruplarına başvuru yaparken harika bir özgeçmiş yazmak için güvenle kullanabileceğiniz ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

Adınızı ve iletişim bilgileriniz en üste

Adınızı ve soyadınızı özgeçmişinizin en üst bölümünde 20 ile 24 yazı tipi boyutunda yazın ve ortalayın. Altına 11 veya 12 punto büyüklüğünde telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve ev adresinizi (güncel iletişim bilgileriniz dahil olmak üzere) yazın.

  • Adınız için daha eğlenceli bir yazı tipi seçebilir, özgeçmişinize benzersiz bir görünüm kazandırabilirsiniz. Sadece bu yazı tipinin okunması kolay olmalı ve özgeçmişinizi profesyonel göstermelidir. Örneğin; kaligrafi ya da karikatür yazı tiplerinden uzak durun.

İletişim bilgilerinizin altına kendinizi tanıtan özet bir bilgi yazın

Başvuru yapacağınız pozisyona ait deneyim ve becerilerinizi ön plana çıkaran bir özet bilgi yazın. Cümlelerinizi kısa ve öz tutun. En fazla 2 cümle uzunluğunda özet bilgi yazın. “Detaylı, odaklı” gibi genel ifadelerden uzak durun. Bu ifadeler yerine daha spesifik olarak; “100’den fazla müşteriye ait hesapları yönetme ve işlemleri kaydetme becerisi” gibi ifadeler yazın.

  • Özet bilgi için bir örnek: “Ekonomi ve yatırım analizinde güçlü bir temele sahip olan ve varlıkları pratik bir şekilde yönetme deneyimi bulunan finans mezunu. Uluslararası finans, kurumsal finans ve finansal raporlama alanlarında akademik deneyimler.”

Eğitiminiz için bir bölüm ekleyin

Bu bölüm, başvuruyla ilgili almış olduğunuz finans eğitimlerini vurgulamanızı sağlar. Bu bölüm içerisine aldığınız eğitimleri (lise, üniversite, yüksek lisans vb.) yazın. Ardından katılmış olduğunuz eğitimleri, kurumları, aldığınız dereceleri, genel not ortalamanızı ve kazanmış olduğunuz ödülleri listeleyin. Hala üniversitedeyseniz ya da yeni mezun olduysanız, bu bölümü özet bilginizin altına koyun. Bir süredir çalışıyorsanız, iş deneyimlerinizin altına bu bölümü ekleyin.

  • Kariyer yaşamanıza yeni başlıyorsanız veya eğitiminizde aldığınız tek derece lise değil ise, lise ve ilkokul eğitiminizi yazmanıza gerek yoktur.
  • Eğer üniversitedeki not ortalamanız yeterince yüksek değil ise ana dal ortalamanızı ya da 3. ve 4. sınıf not ortalamanızı bu alana dahil edebilirsiniz. Genel not ortalamanız düşük ise kariyerinizde yeterince usta olmadığınızı yansıtabilirsiniz. Fakat diğer ortalamalarınız yüksekse ve bunu yansıtırsanız, zaman içerisinde kendinizi önemli ölçüde geliştirdiğinizi gösterebilirsiniz.

İlgili İş deneyimlerinizi ekleyin

Bu bölüm, bankacılıkla ilgili geçmiş deneyimlerinizi vurgulamanızı sağlar. Bu bölüme “Profesyonel Deneyimler” gibi bir isim verebilirsiniz. Başlığın altında staj bilgilerinizi ya da gönüllülük esasına dayanan işlerinizi listeleyebilirsiniz. Başvurunuza kadar yapmış olduğunuz tüm iş deneyimlerinizi özgeçmişinize dahil etmeyin ve başvurunuzla alakalı olmayan hiçbir deneyimi bu bölüme eklemeyin.

  • İşvereninizin adını, ne zaman çalıştığınızı ve iş yerini yazın.
  • Çalıştığınız yer ile ilgili temel bilgileri verdikten sonra, burada edinmiş olduğunuz deneyimleri maddeler halinde anlatın. Bunu yaparken başvurmuş olduğunuz pozisyonun niteliklerini karşılayabileceğinizi belirten başarılarınıza ve becerilerinize odaklanın.
  • Daha önce finans ve bankacılık alanında çalışmamış olsanız bile, sahip olduğunuz deneyimlerden bazıları bankacılık ile ilgili olabilir. Örneğin; bir perakende mağazasında kasiyer olarak çalıştıysanız, parayı yönetir ve müşteriler ile ilgilenirsiniz. Bu tam olarak bankadaki gişe görevlisi personellerinin yaptığı iş ile aynı şeydir!

Gerçekleştirdiğiniz görevleri/başarıları tanımlamak için eylem fiilleri kullanın

Eylem fiilleri, özgeçmişiniz gözden geçirilirken anında bilgi sağlar. “Yazdı, düzenlendi, yönetildi, denetlendi ve tasarlandı” gibi fiiller kullanmak özgeçmişiniz için idealdir. Hedeflerinize ulaşmak için hangi becerilere sahip olduğunuzu göstermeyen “Elde edildi, başarıldı” gibi belirsiz fiilleri özgeçmişinizin içerisinde kullanmamalısınız.

  • Örneğin; geçmiş bir iş deneyiminizi ve sorumluluklarınızı anlatırken eylem fiilleri kullanmalısınız. “10 kişilik satış temsilcisi ekibini denetledi.” ya da “7 ticari müşterinin yer aldığı portföyü yönetti.” gibi…

Sahip olduğunuz diğer becerilerinizi de listeleyin.

İşverenler genellikle somut yeteneklere sahip olan kişileri işe almak ister. Bu nedenle listelediğiniz beceriler, “zor beceriler” ile “kolay becerilerin” kombinasyonu olmalıdır. Bilgisayar programlama gibi zor beceriler ile insanlarla başa çıkma becerilerinizi anlatan pratik/kolay beceriler bir kombinasyon halinde bulunmalıdır.

Bu bölümde her türlü finansal becerinizi, kullanmayı bildiğiniz diğer araçları, finansal yazılımları ve her türlü müşteri hizmet becerilerinizi vurguladığınızdan emin olun.

  • Özgeçmişinize dahil edilebilecek bazı beceriler şu şekilde olabilir: iletişim, finansal analiz, emeklilik yatırımı, işbirliği, yönetim ve müşteri ilişkileri.

Sosyal yeteneklerinizi ve satış becerilerinizi vurgulayın

Bankacılık meslek grupları (özellikle gişe görevlisi pozisyonu) fazlasıyla müşteri ve satış odaklıdır. Özgeçmişinizin ön plana çıkması için müşteri etkileşimi gerektiren hizmet sektörü işlerinizi listelediğinizden ya da tanımladığınızdan emin olmalısınız. Örneğin bir giyim mağazasında çalıştıysanız ve komisyon aldıysanız, bu durumu vurgulamalısınız.

  • Bir bankada çalışmak, genel olarak tüm gün boyunca müşterilerle etkileşime geçmenizi ve onları rahat ettirmenizi gerektirir. Ayrıca müşterilere kredi gibi banka ürün ve hizmetlerini satmanız da gerekir.

Banka içerisindeki tüm meslek grupları, detaylara önem vermenizi ve sayılarla aranızın iyi olmasını gerektirir. Matematiksel süreçleri yönetme kapasitenizi gösteren deneyimlerinizi ve becerilerinizi listeleyin. Örneğin üniversite yaşamınızda bir kulüp ya da organizasyonda saymanlık yaptıysanız, bu görevinizi mutlaka özgeçmişiniz içerisinde belirtin.

  • Matematiksel yeteneklerinizi gösteren tüm akademik ödüllerinizi vurgulayın. Önceki iş deneyimlerinizden herhangi biri para sayma ya da diğer matematik becerilerini gerektiriyor ise bu deneyimleri de ayrıntılı olarak açıklayın.
  • Kuralların çok sıkı olduğu iş yerinde tam anlamıyla uyumlu bir şekilde çalıştığınızı gösteren, metin düzeltmesi yaptığınız, büyük veri tabanlarını yönettiğiniz ya da iş arkadaşınızın çalışmalarını doğrulamak için incelediğiniz örnekleri listeleyin.

Bilgisayar okuryazarlığınızı ön plana çıkarın

Banka personelleri, yapmış olduğu işlemleri kaydetmek için bilgisayarları yoğun bir şekilde kullanır. Geçmiş iş deneyimlerinizde bilgisayar programlarında uzmanlaştığınızı kanıtlamak için (özellikle finansla ilgili ise) kullanmayı bildiğiniz programları listeleyin. Örneğin, üniversitede mali raporları bir araya getirmek için Excel’i nasıl kullandığınızı anlatın.

  • Belirli yazılım programları için kazandığınız resmi belge ve bilgileri listelediğinizden emin olun.

İşverenler, tam olarak neleri başardığınızı bilmek ister. Dolayısıyla spesifik olmalı ve mümkün olduğunca kesin verilerin yer aldığı bilgileri yazın. Örneğin daha önce bir satış rolü üstlendiyseniz, aylık ve yıllık yapmış olduğunuz satışları, satış rakamlarını ve çalıştığınız şirket için genel olarak nasıl bir gelir sağladığınızı belirtin.

  • Örneğin iş deneyimlerinizin yer aldığı bölüm içerisinde satış alanındaki rolünüzü, şirketinizi ve pozisyonunuzu belirten bölümün altına “Ayda ortalama 15 bin TL yazılım paketi sattım, çalıştığım süre boyunca 300 bin TL’den fazla gelir sağladım.” yazabilirsiniz.

Özgeçmişinizi 1 sayfa ile sınırlayın

Özgeçmişinizi inceleyecek olan kişiler, bu belgenin kısa ve net bilgiler içermesini ister. Eğer özgeçmişinizi yazarken sayfa sayınız 1’i geçerse, önemsiz bilgileri yazınızdan kaldırın. Gereksiz kelimelere özgeçmişinizde yer vermeyin ya da iş tanımlarınızı net bir şekilde vurgulayan cümleleri tercih edin. Cümlelerinizi kısaltmanın yollarını arayın.

  • Microsoft Office uygulaması içerisinde ya da internette, tüm bilgilerinizin tek bir sayfa içerisinde yer almasını sağlayan ve size yardımcı olabilecek çok sayıda ücretsiz tek sayfalık özgeçmiş şablonları yer almaktadır.

Standart Yapıya Bağlı Kalın

Özgeçmişinizi hazırlarken yazı tipi boyutunu ya da kenar boşluklarını küçültmemeniz en doğrusudur. Özgeçmişinizin 1 veya 2 cm kenar boşluğunun bulunmasına ve yazı tipi boyutunun 11 olmasına sadık kalmalısınız. Eğer sayfada yer alan bilgileri sığdıramıyorsanız, yazı tipi boyutunuzu 10’a düşürün. Ancak kenar boşluklarını aynı tutun, bu sayede insanların özgeçmişinize göz atması daha kolay olacaktır.

  • Özgeçmişinizi inceleyecek olan kişiler, özgeçmişinize sadece 30 saniye kadar bakar. Sayfa çok kalabalık ise, vurgulamak istediğiniz tüm önemli bilgiler görünmeyebilir.

Bitirdiğinizde özgeçmişinizi gözden geçirin.

Özgeçmişinizde yer alan hatalar, işe alım sürecinde ilerlemenizi engelleyebilir. Özgeçmişinizde yer alan belirgin hataları tespit etmek için “yazım denetimini” kullanabilirsiniz. Yazım denetimi ile birlikte özgeçmişinizi 2-3 defa kontrol edebilir ve düzeltebilirsiniz.

  • Örneğin “şikayet ve uyumlu” gibi doğru yazılmış fakat yanlış sözcük seçimi olan kelimelere dikkat edin.
  • Bir arkadaşınızın ya da aile üyenizin özgeçmişinize göz atmasını rica edin. Bu kişiler gözden kaçırmış olduğunuz hataları fark etmenizi sağlar.

Diğer Makaleler

2025 Banka Sınavları Ne Zaman?

Banka sınavlarına hazırlanan adaylar için 2025 banka sınav tarihleri kritik bir öneme sahiptir. Özellikle büyük bankaların sınav takvimlerini erkenden öğrenmek, planlı bir çalışma süreci için gereklidir. İşte 2025 yılında başvurabileceğiniz banka sınavları: Öne Çıkan Banka Daha Fazla Oku

Bankacı Nasıl Olunur? Adım Adım Rehber!

Bankacı olmak, birçok kişi için prestijli ve geleceği parlak bir kariyer seçeneği olarak öne çıkıyor. Günümüzde hızla dijitalleşen iş dünyasında, bankacılık sektörü de teknolojiyle uyumlu şekilde gelişerek genç yetenekler için cazip bir alan haline gelmiştir. Daha Fazla Oku