KPSS Sınavı ile Bankacı Olmak

KPSS Sınavı ile Bankacı Olmak

Bankacı olmak isteyen adayların bilmediği detaylardan biri de kamu bankalarının ve özel bankaların KPSS Sınavı şartı aramıyor olmasıdır. Bankacı olmak için KPSS sınavına girmeniz gerekmiyor.

Ülkemizdeki kamu bankaları:

  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Halk Bankası bulunmaktadır.

Bu bankalardan herhangi birinde görev yapmak istiyorsanız, başvuru yapacağınız pozisyon fark etmeksizin KPSS Sınavı’na girmiş olmanız gerekmemektedir. Bu konu bankacı nasıl olunur? diye merak eden hemen her adayın kafasını karıştırıyor.

KPSS Sınavına Girmeden Nasıl Bankacı Olunur?

Yazımın başında belirttiğim gibi ülkemizde hiçbir banka personel alımlarında KPSS puanı aramaz. Kamu Bankaları kendi özel sınavlarını gerçekleştirir ve bu sınavlarda başarılı olan adaylar ile mülakat sürecini tamamlayarak atamalarını yapar. Kamu banka sınavları hakkında daha fazla bilgiye buraya bırakacağım konudan erişebilirsiniz.

KAMU BANKA SINAVLARI

BANKA SINAVLARINA HAZIRLIK


Özel Bankalarda da KPSS Şartı Aranmaz!

Özel bankalarda çalışmak için KPSS şartı aranmaz. Özel sektör bankaları, personel alımlarında kendi belirledikleri kriterlere göre hareket ederler. Bu kriterler genellikle adayların eğitim düzeyi, iş tecrübesi, yabancı dil bilgisi, mesleki bilgi ve becerileri gibi faktörleri içerir. Özel bankalar, işe alım süreçlerinde mülakatlar, yetenek testleri, dil sınavları gibi çeşitli değerlendirme yöntemlerini kullanabilirler.

KPSS, sadece kamu sektöründe memur veya diğer kamu görevlisi pozisyonlarına başvururken gereklidir. Bu nedenle, özel bir bankada çalışmak isteyen kişilerin KPSS puanına ihtiyacı yoktur; ancak, bankacılık sektöründe başarılı olmak için gerekli diğer yetkinlik ve becerilere sahip olmaları beklenir. Bu durum, bankacılık alanında kariyer yapmak isteyen kişilere, kamu sektörü dışında geniş bir iş alanı sunduğu anlamına gelir. Özel bankalarda kariyer yapmak isteyenler, ilgili eğitim programlarından mezun olmalı, bankacılık ve finans alanında kendilerini geliştirmeli ve söz konusu bankaların işe alım süreçlerine aktif olarak katılmalıdır.

Kamu Bankaları ve Özel Bankalara Başvurmak Aranan Şartlar

Kamu bankaları ve özel bankalarda iş başvurusu yaparken aranan önemli şartlar genellikle eğitim, tecrübe, yetkinlikler ve bazı durumlarda yasal gereklilikler etrafında toplanır. Ancak, bu şartlar bankadan bankaya ve pozisyona göre değişiklik gösterir.

İşte genel bir bakış:

Kamu Bankaları için Başvuru Şartları:

  1. Eğitim Durumu: Genellikle en az lisans derecesi istenir, bazı pozisyonlar için önlisans derecesi yeterli olabilir.( Son yıllarda ön lisans mezunları için sınav duyurusu açılmıyor 2024)  İlgili bölümlerden mezun olmak (i.e., İktisat, İşletme, Maliye, Bankacılık Finans vb.) tercih sebebidir.
  2. Yaş Sınırı: Çoğu kamu bankası, giriş seviyesi pozisyonlar için belirli bir yaş sınırı belirler. (Bu sınır son yıllarda 30 yaş olarak belirlenmiştir.)
  3. Sağlık Durumu: Adayın görevini sürekli yapmasına engel olabilecek herhangi bir sağlık problemi olmamalıdır.
  4. Adli Sicil ve Güvenlik Soruşturması: Temiz bir adli sicil kaydı ve güvenlik soruşturmasından geçmek gerekebilir.

Özel Bankalar için Başvuru Şartları:

  1. Eğitim Durumu: Lisans derecesi genellikle tercih edilen minimum eğitim seviyesidir. İşletme, ekonomi, finans, bankacılık, matematik gibi alanlarda eğitim görmüş olmak avantaj sağlayabilir.
  2. İş Tecrübesi ve Yetkinlikler: Özellikle uzmanlık gerektiren pozisyonlar için, ilgili alanda iş tecrübesi ve mesleki yetkinlikler aranır. Yeni mezunlar için staj tecrübesi avantajlı olabilir.
  3. Yabancı Dil Bilgisi: Özellikle İngilizce olmak üzere, yabancı dil bilgisi bankacılık sektöründe önemli bir avantajdır.
  4. Kişisel Yetkinlikler: İletişim becerileri, takım çalışmasına yatkınlık, analitik düşünme yeteneği gibi kişisel yetkinlikler önem taşır.
  5. Sertifikalar ve Lisanslar: Bazı özel pozisyonlar (örneğin, yatırım danışmanlığı) için SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisansı gibi mesleki sertifikalar gerekebilir.

Her iki sektörde de başvuracak adayların, güncel CV ve ön yazıları ile birlikte profesyonel bir başvuru yapmaları önemlidir. Ayrıca, özellikle özel bankalarda, LinkedIn gibi profesyonel ağlar üzerinden yapılan bağlantılar ve referanslar da önemli bir rol oynayabilir.

Banka pozisyonlarına başvururken ilanlarda belirtilen özel şartlara ve istenen belgelere dikkat etmek, başvuru sürecinin başarılı olmasını sağlayabilir. Yine bu konuda daha önce hazırladığım birkaç ilgili makale örneğimi aşağıya bırakıyorum. 😊

NASIL BANKACI OLUNUR? BANKACI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

ÖN LİSANS MEZUNLARI BANKADA HANGİ POZİSYONLARDA ÇALIŞABİLİR?


Bankacı Olmak için KPSS Kaç Puan Almak Gerekir?

Bankacı olmak için, KPSS sınav şartı aranmıyor. Dolayısıyla herhangi bir puan almış olmanız gerekmiyor. Bankaların kendi düzenlediği sınavlarda başarı puanınız hesaplanır. Bu puan da genel olarak tüm sınav türlerinde en az %50 başarı ve 70 puan üzeri olarak hesaplanır.

Bankacı Olmak için KPSS hangi Puan Türü Hesaplanır?

KPSS sınavı olmadan, kendi sınavını yaparak personel alımı gerçekleştiren bankalar için, girdiğiniz KPSS P1, P2, P3 puan türlerinin önemi yoktur.

Diğer Makaleler

Halkbank Mülakat Soruları ve Başarı Taktikleri 2024

Halkbank, Türkiye’nin köklü bankalarından biri olarak her yıl geniş bir işe alım süreci düzenliyor. Halkbank iş başvurusu yaptıktan sonra karşılaşacağınız ilk adım, genellikle banka tarafından düzenlenen yazılı sınavdır. Bu sınavdan başarıyla geçtiğinizde, sıra Halkbank mülakat Daha Fazla Oku